Черният сусам представлява малки плоски семена, тъмни на цвят, подобни по вкус и аромат на белия сусам и с идентична хранителна стойност. Може да се използва самостоятелно или в комбинация с бял сусам за по-атрактивен вид на ястията.
Сусамът се използва от хиляди години както в кулинарията, така и като лечебно средство. Богат е на витамини от група В и минерали - фосфор, магнезий, желязо, цинк. Черният сусам съдържа 60 процента повече калций от белия сусам. Влияе благотворно върху ставите, костите и мускулите, храносмилателната и сърдечно съдовата система.
Черният сусам има приятен вкус и деликатен аромат на ядки, които го правят подходящ за различни сладки и солени ястия. При изпичане ароматът на сусама се усилва. Може да се използва за салати, риба, птиче месо и месни ястия, пържени зеленчуци, сирена и пастети, сладкиши, бисквити и печива. Сусамът е универсална добавка към всякакъв вид ястия, която допълва вкуса и аромата и обогатява хранителните качества на храната.