Стръковете и корените на глухарчето действат благоприятно при стомашни смущения, чернодробни изменения, диабет, жлъчни седименти, хемороиди и др.
Многогодишно тревисто растение високо до 30 см, чиято надземна част се състои от розетка от листа и цилиндрично, кухо стебло, на върха на което се намира една цветна кошничка. Листата са неправилно изрязана петура, с едри заострени дялове. Цветната кошничка е съставена от жълти, езичести цветове. Плодът е елипсовиден. Растението развива късо коренище, преминаващо в дебел месест корен, дълъг до 20 см. Цъфти от ранна пролет до есента.
Разпространение:
Расте из цялата страна по песъчливи места, из ливадите и пасищата, по зелените площи на паркове и градини.
Употребяема част:
Използват се корените, събрани през есента, когато листната розетка започва да увяхва. Корените се изкопават, изчистват от пръста и от кореновата шийка и се измиват със студена вода. След отцеждане на водата корените се изсушават.
Глухарче - изсушен стрък или корен
Приложение: помощно средство при стомашни смущения, чернодробни изменения, диабет, жлъчни седименти, хемороиди и др.
Начин на приготвяне:
Глухарче - стрък: 1 супена лъжица стръкове се запарва за 1 час в 500 мл. гореща вода. Прецедената запарка се изпива на 3 пъти през деня, преди хранене.
Глухарче - корен: 1 супена лъжица корени кисне 8 часа в 500 мл. студена вода. Прецеденият извлек се изпива на 3 пъти през деня, преди хранене.
Опаковка: 30 гр.