Кафявият ориз е една от най-разпространените и леснодостъпни пълнозърнести храни. Разликата между белия и кафявия ориз е, че при белия след олющването се премахват обвивката и зародиша, за да остане само вътрешната част, която допълнително се полира. Кафявият ориз има плътна и леко лепкава текстура, което го прави идеален за суши, паеля, крекери и пудинги. Подходящ е не само като основно ястие или гарнитура, но и като пълнеж в различни рецепти.
Приготвяне: Накиснете в студена вода 30 минути. Изцедете и изплакнете. Варете в съотношение 1:2 за 40 минути или докато омекне. Свалете от котлона и оставете да престои 5 минути с похлупак. Разбъркайте с вилица и сервирайте. Кафявият ориз лесно може да се кашне(превари), затова го наблюдавайте и не го оставяйте да се вари твърде дълго.